divendres, 26 d’abril del 2013

Conclusions argumentades


CANVI CONCEPTUAL


A l’inici de la PAC em va costar força poder establir una relació entre els conceptes de Ciència, Tecnologia i Societat junt amb el d’Educació. No ho veia del tot clar ja que els coneixements previs sobre aquesta temàtica eren bastant pobres, tot i que considero que és una part de la nostre vida tots quatre conceptes. Des del meu punt de vista no era el mateix saber de que van els conceptes que el fet d’haver-los de relacionar entre si. D’aquesta manera, el primer mapa conceptual va ser bastant escàs de connexions i continguts exposats.

Comparant els dos mapes conceptuals es pot comprovar que hi ha hagut un canvi conceptual significatiu, ja que he experimentat un canvi de manera de pensar durant el procés. El canvi conceptual ha estat possible gràcies als coneixements obtinguts a traves de les lectures i la interacció amb els companys. El fet de intercanviar punts de vista i replantejar-te situacions fa que t’adonis i realitzis un canvi en la manera de veure les coses.

Per tal què és realitzi un canvi conceptual s’ha d’haver creat primerament un model mental que es s’obtindrà mitjançant l’experiència i la reflexió personal. D’aquesta manera poc a poc, s’afegeixen conceptes als nostres models mentals i així anem construint de nous, o modificant els ja existents.

La realització d’aquests dos mapes conceptuals ha estat de manera progressiva i continua des de l’inici de l’assignatura. Primerament, per els coneixements previs i les idees inicials referents al tema que van ser plasmades a l’avaluació inicial. Posteriorment amb les lectures, vídeos, el debat i el material del mòdul 1, m’han permès ampliar els meus coneixements previs amb altres conceptes que desconeixia com per exemple: les postures que genera la societat enfront la tecnologia. Aquest procés m’ha ajudat a estructura els coneixements que ja tenia sobre el tema i ampliar-los amb altres conceptes, on alhora he eliminat altres concepcions que tenia que eren errònies, com per exemple: que la societat requereix i necessita de la tecnologia. Actualment considero errònies aquesta afirmació ja que, a través del debat en el fil del León dormido he vist com societats poden viure sense la tecnologia. La societat requereix la tecnologia per evolucionar, però hi ha algunes societats que no la necessiten diàriament per viure, com s’exposa en l’exemple proposat.

En els mapes conceptuals també es pot veure aquest canvi conceptual. En el primer mapa tot i estar els tres conceptes principals (Ciència, Tecnologia i Societat) en un triangle interactiu, no s’especifica massa aquesta interacció. En canvi, en el segon mapa continuen especificant-se aquests elements en forma de triangle però s’aprofundeix més en la seva relació que hi entre els conceptes i s’extreuen elements propis identificatius de cada concepte.

També m’agradaria remarcar el gran canvi conceptual que a significat per mi la realització d’aquesta activitat. Tot i que al inici de realitzar el mapa conceptual amb el Cmap em va costar molt entendre el mecanisme, poc a poc he anat entenen el procediment. Fins ara identificava les noves tecnologies com quelcom dificultós i sense saber molt bé com treure-hi profit. Actualment la identifico com una eina que ajuda a construir coneixement.

Un canvi conceptual a la meva vida va ser al començar Magisteri d’Educació Especial. Abans d’iniciar la carrera pensava que tenia molt clar el que era una mestres d’educació especial. Considerava que la mestra havia de ser com una assessora que ajudava exclusivament als infants amb qualsevol tipus de necessitat especial, on realitzava aquesta ajuda a l’aula d’educació especial. El canvi conceptual el vaig anar consolidant a partir de les diferents assignatures de la carrera .Vaig arribar a entendre que una mestra d’EE és una mestra que participa amb tots els alumnes de l’escola, però més concretament amb aquells que tenen NEE, i on es portarà a terme a l’aula amb la resta dels alumnes ja que la diversitat enriqueix a tots i la mestra és una ajuda per a tots els alumnes de l’aula.

Considero que he experimentat un canvi conceptual que m’ha proporcionat un aprenentatge significatiu dins d’un context d’interacció a través de la reestructuració, l’acomodació i l’assimilació dels nous continguts.

QUESTIONARI AVALUACIÓ INICIAL

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __8__à6

CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __10_ à10

TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : __10___ à7

DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: _7_  à2

CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __7__ à 10

DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: _2_ à0

TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: __7__ à5

DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __3__ à 3

TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: __8__ à5

DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: __9__  à7

 
CONCLUSIONS

Després de realitzar aquesta activitat m’he adonat de tots els coneixements que he anat adquirint fins ara. La realització del debat, les lectures dels diferents documents i materials... Tot això m’ha ajudat a anar ampliant i transformant els coneixements fent un canvi conceptual.

Segons la concepció constructivista construïm esquemes de coneixements propis a partir de les experiències anteriors i això ajudarà a que anem adquirint nous coneixements que produiran una reconstrucció d’aquests fins arribar a una consolidar-los, generant un aprenentatge significatiu. L’aprenentatge significatiu és aquell que s’assoleix assimilant els coneixements després d’haver estat relacionats amb els anteriors.

El meu procés d’aprenentatge ha estat a través d’un aprenentatge significatiu. L’assignatura es va iniciar amb l’avaluació inicial, on vaig reestructurar els meus coneixements previs sobre el tema. Seguidament vaig treballar en la Pac 1 els coneixements de l’assignatura i en aquesta Pac 2 reconstrueixo aquests conceptes, els sintetitzo i els organitzo a través d’un mapa conceptual. D’aquesta manera, els nous continguts els he anat integrant poc a poc durant les activitats dins dels esquemes mentals ja existents. Totes aquestes activitats que he anat realitzant han sigut les causants del meu canvi conceptual.

Comparant totes les activitats, considero que la meva postura ha evolucionat molt positivament i on la meva estructura mental ha augmentat amb gran part de conceptes i de relacions entre ells.

Començant per l’avaluació inicial, on la majoria d’ idees i conceptes que tenia referent a la corrent de CTS i les TE eren escassos i estaven basats en la meva pròpia experiència. Aquí em vaig adonar dels pocs coneixements, que tot i semblar un tema que hauria de dominar, ja que ens trobem en la era de la telecomunicacions on estem en constant contacte amb aparells tecnològics.

Posteriorment amb la lectura de materials i la realització del debat , m’ha permès reflexionar sobre els continguts de l’assignatura a partir de la recerca d’informació i les intervencions dels meus companys i companyes. He pogut reflexionar sobre les meves idees anteriors al debat introduint de noves gràcies a l’intercanvi d’opinions, informació i maneres de pensar diferents. Per concloure aquest debat vaig realitzar una síntesi. Em va costar força comprimir tot el debat i allò que volia dir com a conclusió final amb una sola frase. També m’agradaria destacar el model argumentatiu de Toulmin ja que m’ha semblat molt interessant i m’ha ajudat a fer una participació al debat més estructurada.

Comparació entre mapes


Després del recorregut d’aprenentatges que he anat adquirit a través de l’assignatura i gràcies als articles proposats, el mòdul i el debat, he pogut desenvolupar aquest nou mapa conceptual.

Per començar la comparativa, trobo que hi ha un element molt diferenciador i evident entre ells, la manera de realitzar-se. El primer mapa esta fet de manera tradicional, amb un full blanc i retoladors de colors, i posteriorment escanejat. El segon està realitzat amb el programa CmapTools. Gràcies a aquest segon mapa m’he adonat de la gran possibilitat que presenta les noves tecnologies per poder estructura els coneixements.

Els mapes conceptuals s’han d’analitzar amb la quantitat i qualitat de conceptes que hi apareixen, i amb la relació que s’estableixen entre ells.

El primer mapa, es troba amb pocs conceptes i força escàs de contingut, ja que encara no havia pogut rebre els coneixements que m’han aportat aquesta assignatura. Tot i tenir cabuda els eixos fonamentals i estar relacionats entre ells de manera coherent, no s’explicitava que representaven aquest conceptes.

D’altra banda, en el segon mapa conceptual, destaco la relació que hi ha entre Ciència, Tecnologia i Societat, els quals formen un triangle interactiu ; d’aquests se n’extreuen diferents fletxes que ens guien a elements com: que generen, que fomenten, que pretén millorar.. Aquest mapa conceptual  esta realitzat en colors per a una millor comprensió del procés d’ aprenentatge. Els tres eixos importants( Ciència, tecnologia i societat) que es troben en  relació i interacció mútua estan en negreta , amb una font de la lletra més gran que la resta de conceptes i amb un subratllat del mateix color entre ells.

Cada concepte es representa amb un color determinat ,Ciència : color taronja; Tecnologia: color blau; Societat: color lila. Tots els conceptes que es troben al mapa conceptual estan sombrejats del mateix color que el seu eix representatiu, excepte dos conceptes. El primer concepte diferencia és el d’Educació que es representa en color groc, ja que el considero un concepte molt important en l’assignatura i es necessari diferenciar-lo. El segon concepte  és el de TE ( Tecnologia educativa), com el seu propi nom indica aquest concepte és la unió de Tecnologia (color blau) i Educació (color groc), per tant el concepte de TE haurà de ser de color verd.

 

 

 

Nou mapa conceptual


dimecres, 3 d’abril del 2013

SINTETITZANT

La societat està evolucionat cap a un basant tecnològica i l’escola com a reflex d’aquesta no és pot quedar enredera. L’ utilització de les TiC a l’aula és un recurs imprescindible que ajuda als infants a desenvolupar-se per la seva societat. Tot i ser imprescindible aquest recurs, no pot ser l’únic.
El mestre com a artista que és, guia al seus alumnes innovant en el seu procés d’ensenyament- aprenentatge, d’aquesta manera no podrà deixar mai d’aprendre per poder seguir innovant.


Autoavaluació:
Tot i que al principi no sabia per on començar, poc a poc em vaig anar endinsant en el món de les TIC i en els conceptes que estàvem debatin. Per fer-ho vaig seguir les aportacions dels meus companys i companyes per tal de submergir-me en els fils dels debats. 


Des de la postura tecnodeterminista he participat 3 vegades en el debat. La primera en el fil del rol i l’essència del professor i dels alumnes, les dues següents en el fil del León dormido. 


He utilitzat els materials recomanats per poder fer una bona defensa de la meva postura. Per tal de realitzar les intervencions he realitzat un treball previ de documentació, he llegit les aportacions dels flls del debat i he redactar la meva exposició tenint en comptes els criteris d’argumentació. Considero que he contrargumentat bé les explicacions del bàndol contrari i he ajudat a reafirmar les tesis del meu bàndol amb noves argumentacions.


En les meves intervencions
sempre he intentat ser clara i formular de forma argumentada les meves impressions sobre el tema. Tot i així, no se fins a quin punt he tingut un valor potencial en els meus arguments, espero que per els meus companys i companyes les meves exposicions si que els hagi ajudat en el debat.

En general totes les aportacions dels meus companys i companyes m’han ajudat i servit per construir els meus coneixements. Tot i així m’agradaria destacar a dues companyes, la Edith Juan Luque i la Xènia López Martínez. A la Edith la destaco perquè ha argumentat molt bé la posició tecnodeterminista i feia que en moltes ocasions estava d’acord amb les seves explicacions. Per altra banda, la Xènia que tot i pertànyer al bàndol contrari (sociodeterminista) ha argumentat molt clarament idees que han fet que pugui entendre i identificar-me amb la seva postura. 


Realment tots els companys han fet molt bones argumentacions i ha fet que entre tots poguessim realitzar aquest gran debat.